<< Geri Dön | Ürün : Rigips Derz Dolgu
Rigips Derz Dolgu
 
KULLANIM ALANLARI
 
İç mekânlarda alçı levhaların birleşme yerlerinde, delikleri boşlukları doldurmakta ve bozuklukları düzeltmede kullanılan dolgu alçısıdır.
 
Hazırlık ve Uygulama:
 
Yüzeylere Derz Dolgu uygulanmadan önce;
 
-Su ve nemden korunmalı
-Donma riski olmamalı
-Yeterli kurulukta olmalı
-Yeterli rijitlikte ve sabit olmalı
-Uygulama yüzeyi toz, yağ ve kirden arındırılarak temiz olmalı
-Uygulamanın yapıldığı ortam ve yüzey sıcaklığı en az +5 °C olmalı
-Aşırı kurumuş yüzeylerde uygulama öncesi nemlendirme yapılmalıdır.
-Karıştırma işleminde kullanılacak kap, tekne ve ekipman temiz olmalıdır. Önceki karışımdan kalan artıklar uygulama süresinin kısalmasına ve alçının mukavemitinin azalmasına neden olabilir.
-Alçının topaklanmaması için karıştırma esnasında ve karıştırma işleminden sonra harca su veya alçı ilave edilmemelidir./li>
-Derz dolgu işleminden önce mekandaki şap vb. ıslak döşeme imalatları tamamlanmış olmalıdır. Ortamdaki nem kurumayı geciktirdiği ve derz aralıkları artırdığı dikkate alınmalıdır.
-Derz dolgu uygulanmadan önce buat deliği açma ve benzeri tesisat işlemleri tamamlanmış olmalıdır.
-Alçı levhalar kontrol edilmeli sağlam montaj yapıldığı kontrol edilmeli vida başlarının tamamen gömülü olduğundan emin olunmalıdır.
-Brüt yüzeylere iyi bir yapışma sağlanması için öncesinde pürüzlendirilmeli (Rigiprim kullanılması önerilir, çimento bazlı aderans arttırıcıları kullanmayınız).
 
Derz Dolgu uygulamasında;
 
-Temiz bir kaptaki 6 lt suya, yaklaşık 10 kg Derz Dolgu alçısı yavaşça sepelenir
-Malzemenin sepelenmesinin ardından suyun tam teması için birkaç dakika beklenir
-Harç homojen oluncaya kadar el mikseri veya mala ile iyice karıştırılır.
-Mikser en fazla 200 devir/dk ile çalıştırılmalı ve karıştırma süresi en fazla 3 dakika olmalıdırya da mala ile karıştırılır
-Alçı levha montajı sırasında küçük delik ve çatlaklar oluşmuşsa ilk olarak derz dolgu ile tamir edilir
-Kesilmiş alçı levhaların kenarları derz işlemi öncesi gönyenelerek her iki kenarına “V” şeklinde pah açılmalıdır.
-Derz bandı derzi ortalayacak şekilde düzgün olarak yapıştırılır ve ilk kat derz dolgu, derz bandı üzerine uygulanır.
-Derz bandı uygulaması yerine kağıt derz bandı uygulanıyorsa önce derzin üzerine ince bir şerit halinde derz dolgu uygulanır ve spatula ile derzin üzerine bastırılarak derz dolguya gömülmesi sağlanır.
-Derz dolgu uygulaması alçı levhaların birleşim yerlerindeki inceltilmiş kenarlar ile oluşan bölgeyi tamamen kapatacak şekilde (yaklaşık 10 cm) olmalıdır.
-İlk kat derz dolgu kuruduktan sonra ikinci kat derz dolgu ilk katın üzerine kenarlardan yaklaşık 5’er cm taşacak şekilde uygulanır.
-İkinci kat derz dolgu kuruduktan sonra gerekli düzeltmeler yapılır ve üçüncü kat derz dolgu mevcut dolgununn kenarlarından 5’er cm taşacak şekilde çok ince bir tabaka halinde uygulanır ve toplamda yaklaşık 30 cm genişliğe ulaşılır
-Taşan fazla alçı alınır. Son kat kuruduktan sonra mala izlerini yok etmek için gerekiyorsa hafifçe zımparalanarak yüzey boya veya duvar kağıdı kaplaması için elverişli hale getirilir
-Çabuk donmayı engellemek için uygulama yüzeyleri hava akımından korunmalıdır
-Duvar kağıdı, seramik vs. malzemeler ile duvar kaplanacaksa malzemelerin düşme, çatlama vb. riskleri ortadan kaldırmak için derz dolgu işlemi son kat yüzey malzemesi ne olursa olsun yapılması gerekli ve faydalıdır.
Ürüne Ait Fotoğraflar